Milli Eğitim programı ile bütünleşmiş IB Middle Years Programme (IB MYP) –Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı öğrencilerimizin, edindikleri bilgi, tutum ve becerilerini geliştirerek sorgulama yoluyla derslerin birbiriyle ve hayatla olan doğal bağlantısını keşfetmelerini sağlar.
Bu bilgi transferiyle öğrencilerimiz öğrenmeyi bir bütün olarak görür. Öğrencilerimiz ayrıca çeşitli eğitsel kulüpler, takım çalışmaları, toplum hizmeti projeleri, sanatsal faaliyetler, ulusal ve uluslararası yarışma ve etkinliklerle sosyal beceri ve yeteneklerini keşfederken özgüveni yüksek, hoşgörülü, mutlu bireyler olarak yetişirler.
Türkçe dersinin hedefi; Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatı ve Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar (IB MYP) Programı’nın perspektiflerinden faydalanarak öğrencilerin dört temel beceri olan okuma, dinleme, konuşma/sunum, yazma becerilerini en üst düzeye çıkarmaktır. Bu dört beceri için gerçekleştirilen ölçme değerlendirme süreçlerinde MEB kazanımları ve MYP kriterleri temel alınmaktadır. Yapılan yazma çalışmalarıyla öğrencilerimize farklı türlerde metinler yazdırılarak yazılı ifade gelişim süreçleri desteklenir. Dinleme çalışmalarında da farklı dinleme yöntemleri öğretilerek öğrencilerimizin aktif dinleyen olma noktasında gelişimleri desteklenir. Konuşma/sunum çalışmalarında da öğrencilerimize hazırlıklı-hazırlıksız konuşmalar yaptırılarak öğrencilerimizin hedef kitleye uygun bir biçimde topluluk önünde konuşma/sunum becerilerinin geliştirilmesi sağlanır.
Türkçe derslerinde dil kullanımının edebi eserlerden bilimsel yazılara, medya okuryazarlığından günlük yaşama kadar bakış açısı, hedef kitle, tür ve amaca uygun şekilde nasıl farklılık gösterdiği vurgulanır. Eserler, eleştirel bir bakış açısıyla incelenir. Türk ve dünya edebiyatı eserleri karşılaştırılarak kültürün yansıtılmasında bakış açılarının ve edebi unsurların rolü üzerine tartışmalar yapılır. Bu çerçevede Türkçe müfredatı kapsamında okutulan ulusal ve evrensel edebiyatın seçkin eserleri aracılığıyla da kendi kültürleriyle birlikte farklı kültürlere saygı ve hoşgörüyle yaklaşan, okuma alışkanlığına sahip bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır. Eserlere dayalı olarak gerçekleştirilen süreç ve sonuç etkinlikleri, performanslar, canlandırmalar, tartışmalar, sunumlar, araştırmalar, yaratıcı yazma çalışmaları ve görsel okumalar; öğrencilerin becerilerini geliştirmek için etkili öğrenme araçlarıdır.
Öğrenci merkezli öğrenme yaklaşımıyla hazırlanan eğitim programı, bireysel farklılıklara özen gösterir ve öğrencilerimizin kendi öğrenme sorumluluklarını üstlenmelerine destek olur. Öz değerlendirme ve akran değerlendirme çalışmaları, öğrencilerimizin bireysel gelişimleri doğrultusunda farkındalıklarını arttırır ve verilen geri bildirimlerle gelişimlerini sürekli olarak takip etmeyi sağlar.
Öğrencilerimizin akademik gelişimlerinin yanında sosyal gelişimlerini de destekleyen Türkçe Bölümü etkinlikleri, öğrencilerimizi Türkçeyi günlük hayatta da etkin bir biçimde kullanmaları konusunda teşvik eder. Yapılan etkinlikler, öğrencilerimizin yaşam boyu kalıcı öğrenmelerine katkı sağlar. 30 yılın üzerinde bir geçmişe sahip olan "Edebiyat ve Kitap Günleri" etkinlikleri, öğrencileri eserlerini okudukları yazarlarla söyleşilere ve atölye çalışmalarına katılmaya teşvik eder. Öğrencilerin yıl içindeki yazma çalışmalarını içeren Pencere Edebiyat Dergisi, yazarlık yolculuklarına başlamada önemli bir araçtır. Ayın Yıldızları Yarışmaları, Türkçe Tiyatro Kulübü ve Münazara Kulübü, Tübitak proje yarışmaları, Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri bağlamında oluşturulan eylem ve hizmet çalışmaları gibi okul sonrası etkinlikler öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini, yaratıcılıklarını, düşünme ve ifade becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
Eyüboğlu Eğitim Kurumları Ortaokul İngilizce programı okulun misyon bildirgesine ve Uluslararası Bakalorya (IB) gerekliliklerine uygun olarak, öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma, yazma ve eleştirel düşünme becerilerinin gelişimini destekleyen bir öğretim programıdır. Program her öğrencinin dil becerilerini kendi potansiyelinin en üst seviyesinde geliştirmelerini hedefler. Bu doğrultuda Eyüboğlu Eğitim Kurumları, 21. yüzyıl eğitim anlayışına dayalı olarak, kendi diline ve öğrendiği farklı dile ait kültür hakkında bilgi edinen ve bu kültürel öğeleri takdir eden ulusal ve uluslararası bilince sahip öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar.
İngilizce programı öğrencilerin keşfederek bilgiye ulaşmalarını, bağımsız öğrenmeyi, sorgulamalarını, fikirlerini sözel ve yazılı olarak en akıcı şekilde aktarmalarını sağlarken aynı zamanda eleştirel ve yaratıcı düşünmelerini de destekler. Öğrencilerin bireysel farklılık ve ihtiyaçlarına göre planlanan derslerde öğrencinin dil gelişimine katkıda bulunacak etkinlikler ve çalışmalar hazırlanırken sosyal, iletişim, araştırma, düşünme becerilerinin de desteklenmesine olanak verilir. Ders içerikleri ve öğrencilerin dil becerilerini aktif kullanmaları amacıyla tasarlanan müfredat çeşitli teknoloji programları ve yöntemleri ile desteklenir. Etkin öğrenmenin sağlanması için dersler yeni ve teknolojik uygulamalar ile zenginleştirilerek planlanır. Farklı yazım türleri ve orijinal romanlardan oluşan ders materyalleri ile öğrencilerin bireysel ilgi alanlarını geliştirmeleri ve günlük yaşamlarıyla bağlantılar kurarak dil becerilerini etkin bir şekilde kullanmaları sağlanmaktadır. Dil becerilerinin gelişimi ve uluslararası bilincin desteklenmesi amacı ile öğrencilerimiz uluslararası kabul gören çeşitli dil sınavlarına (FLYERS, KET, PET) katılmaktadır. Eyüboğlu Eğitim Kurumları Ortaokul İngilizce programının, bahsedilen uluslararası sınavlardaki başarısı hem Türkiye’de hem de dünyada örnek düzeydedir. Bu sınavlara katılan öğrencilerimiz aldıkları sertifikalarla başarılarını göstererek bizleri gururlandırmaktadır.
Sınıf ortamının dışında da TEDed, Intercultural Awareness, English Drama, Young Writers, Masterchef gibi öğrencilerin ilgi alanlarına göre seçebilecekleri ve dil becerilerini geliştirecekleri çeşitli kulüpler mevcuttur. Öğrenciler yurt içi ve dışında katıldıkları yarışma, konferans, değişim programları ve festivaller ile ülkemizi ve okulumuzu başarı ile temsil etmektedirler.
Sınırların giderek kalktığı günümüz dünyasında, uluslar ve kültürler arası bilince sahip çok dilli bireyler yetiştirmeyi hedefleyen kurumumuz, 1. yabancı dil İngilizce’nin yanı sıra, dünya üzerinde geniş kitlelere hitap eden ve etkin olarak kullanılan Almanca/İspanyolca dillerini, hedef dile anadil seviyesinde hakim olan öğretmenler rehberliğinde 2. yabancı dil olarak öğrencilerine sunar.
Öğrencilerimizin bu önemli seçimi kendi ilgi ve hedefleri doğrultusunda bilinçli olarak yapabilmeleri amacıyla Modern Diller Bölümü öğretmenlerimiz ve lise öğrencilerimiz, ilkokul 4. sınıf öğrencilerimize dil tanıtım etkinlikleri yapar, onların sorularını cevaplar, dil deneyimleri yaşayacakları workshoplar düzenlerler. Yeni bir dilin temellerinin atıldığı ilk senede, ebeveyn destekli çalıştaylar düzenlenerek yabancı dil öğreniminde çok yönlü öğrenme desteklenir. 5. sınıfta başlayan ve lise öğreniminin sonuna kadar devam eden 2. yabancı dil eğitiminin yanı sıra dil öğrenmeye ilgisi olan öğrencilerimiz için farklı kulüp seçenekleri sunulur.
Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı (IB MYP) çerçevesinde geliştirilen 2. Yabancı Dil Programımız, öğrencilerimizin dört dil becerisini (konuşma, okuma-anlama, yazma, dinleme) uluslararası kriterler doğrultusunda geliştirmelerini hedefler. Her ünitede, küresel bağlamlar eşliğinde farklı öğrenme becerileri ve profillerinin geliştirilmesi için stratejik planlamalar yapılır. Çok yönlü öğrenmeyi sağlamak, yaratıcı ve özgün düşünmeyi desteklemek amacıyla proje bazlı çalışmalar, farklılaştırılmış ve çeşitlendirilmiş yöntem ve teknikler kullanılır, disiplinler arası çalışmalar gerçekleştirilir. Öğrencilerimiz akıllı tahta, tablet, podcast, iTunes gibi farklı bilişim ve web temelli kaynaklar; flipgrid, scratch, quizizz, quizlet, learningapps gibi dijital uygulamalar ve dijital değerlendirme araçları, bireysel ve grup çalışmalarıyla zengin bir öğrenme deneyimi yaşarlar. IB Orta Yıllar Programı (IB MYP) kapsamında 5. sınıfta Faz 1, 6. sınıfta Faz 2, 7. ve 8. sınıfta Faz 3 gereklilikleri yerine getirilir.
İkinci yabancı dil derslerinde 6. sınıfın sonunda A1, 8. sınıfın sonunda A2 seviyesi hedeflenir. Eyüboğlu öğrencilerinin, ortaokul seviyelerinde görsel okuma becerilerini de geliştirerek tartışma, bilgilendirme, tablo yorumlama, ilanlar, röportajlar gibi çeşitli özgün metinlerdeki açık ve üstü kapalı mesajları anlaması hedeflenir. Ayrıca yazılı ve sözlü anlatımda; eylem planlama, geri bildirimde bulunma, diyalog geliştirme gibi türlerdeki bilgileri uygun formatta aktarması amaçlanır. Öğrencilerimiz 7. sınıftan itibaren Avrupa Ortak Kriteri çerçevesinde hazırlanan sertifika sınavlarına (FIT, DELE) katılırlar.
Öğrencilerimizin kültürler arası bilince sahip gençler olarak yetişmelerini sağlamak en önemli hedeflerimizden biridir. Bu amaç doğrultusunda ders dışı etkinlikler, kültürel geziler ve yurt dışı yaz okulları düzenler, ulusal ve uluslararası dil yarışmalarına katılım için öğrencilerimizi destekler, farklı ülkelerden okullar ile birçok “Kültür Köprüsü” projesi gerçekleştirerek öğrencilerimizin hem dil becerilerini geliştirmelerine hem de farklı kültürleri daha yakından tanımalarına fırsat sunarız. Ayrıca hedef dillerin kültürlerine ait Fener Alayı, Karnaval, Bahar Bayramı gibi birçok kültürel faaliyete ders programlarında yer verilir. Böylece öğrencilerimizin bu dillerin kültürlerinin eğlenceli yanlarını keşfetmeleri sağlanır. Bunun yanı sıra, öğrencilerimizin araştırma becerilerini geliştirmek adına, hedef dillerin kültürlerine yönelik hayvan hakları, bayramlar, okul sistemleri, çevre koruma projeleri vb. konular, ders programlarının içine entegre edilir. Öğrencilerimiz, yaptıkları araştırmalar sonucunda edindikleri bilgileri sentezleyerek sunum aktivitelerine katılırlar. Böylece 2. yabancı dil becerilerinin, bir üst seviyede kullanılması hedeflenir. Aynı amaç doğrultusunda, Eyüboğlu öğrencileri öğrenilen hedef dildeki edebi eserleri inceler, yorumlar ve güncel yayınlar aracılığı ile kültürün aktüel olaylarını takip eder. Eyüboğlu Eğitim Kurumları Kütüphanesi, bünyesinde birçok farklı dilde ve türde eserler barındırarak öğrencilerini bu konuda destekler ve araştırmaya teşvik eder.
Matematikte yeni eğitim yaklaşımları takip edilerek, öğrencilerin bireysel farklılıkları doğrultusunda matematiğe ilgi ve tutumlarının güçlü ve etkin olması amaçlanır. Tüm seviyelerde dünyadaki matematik eğitiminin en önemli parçası olan görsel ve interaktif materyaller kullanılır. Tablet destekli olarak işlenen derslerimizde, güncel matematik yazılımları ve Web tabanlı uygulamalar kullanılarak kavramların keşfedilmesi ve somut hale gelmeleri sağlanır. Matematik derslerinde, öğrencilerin bireysel farklılıklarına yönelik “Farklılaştırılmış Eğitim” ve kalıcı öğrenmeyi sağlamak amacıyla “Kavramsal öğrenme” stratejileri ön plandadır. Tüm ortaokul öğrencilerimizin dâhil olduğu IB Middle Years Programme (IB MYP) - Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı’nın en önemli gerekliliklerinden biri olan öğrencilerin sorgulama, işbirliği, araştırma ve özyönetim gibi becerileri kazanmalarını sağlayacak öğrenme ortamları yaratılır. Hayatın içindeki farklı projelerde yer alarak problem çözme becerilerinin gelişmesinin yanında, öğrencilerimiz matematiğin hayatımızda ne denli önemli bir yer tuttuğunun bilincinde Dünya vatandaşları olarak yetişirler.
Sayılar ve işlemler, cebir, geometri ve ölçme, veri analizi ve olasılık olarak beş farklı ünite olarak yapılandırılan matematik dersleri, sarmal bir yapıya sahip olup, her yıl kazanımlar daha da genişletilerek planlanır. Ayrıca kavramsal öğrenme ilkeleri doğrultusunda ortak kavramlara, ilintili kavramlara ve küresel bağlamlara yönelik diğer bölümlerle ortak planlanan çalışmalarla, öğrencilerimiz daha bütünlüklü bir matematik eğitimi alırlar. Matematik dersleri konular ve kavramlar birbirini tamamlayacak şekilde, öğrencilerimizin ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda planlanan aktivitelerle zenginleştirilir.
Eyüboğlu öğrencileri, Türkiye Zekâ Oyunları, TÜBİTAK Matematik Proje ve Olimpiyat Yarışmaları, International Mathematical Modelling Contest, ASMA (American Scholastic Mathematics Association), Waterloo University Math Contests, Kangaroo Math Contests, Akdeniz Matematik Olimpiyatları gibi çeşitli matematik yarışmalarına katılarak ulusal ve uluslararası platformlarda farklı deneyimler ve başarılar kazanırlar.
Bölümümüz bünyesindeki Destination Imagination (DI), Zekâ ve Strateji Oyunları ve Gökyüzü Fotoğrafçılığı kulüplerimizde yaptığımız çalışmalarla öğrencilerimizi destekliyoruz:
Dünyanın en önemli ve en büyük yaratıcılık organizasyonu Destination Imagination (DI) kulübü öğrencileri her yıl düzenlenen Ulusal ve Uluslararası yarışmalara hazırlanırlar. Yarışmalarda kendi kategorilerinde çok sayıda Türkiye Birinciliği kazanan Eyüboğlu öğrencileri, her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen DI Dünya Finallerinde ülkemizi başarıyla temsil ederler.
Zekâ ve Strateji oyunlarına yönelik yapılan kulüp çalışmaları sonrasında, düşünme becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra, Türkiye Zekâ Vakfının ve farklı organizasyonların düzenlediği yarışmalara katılırlar.
Gökyüzü fotoğrafçılığı kulübümüzde, öğrencilerimiz matematik biliminin bir uygulama alanı olarak astronomi dersine giriş yapıp, gökyüzü fotoğrafçılığı ve uzay bilimleri konusunda kendilerini geliştirirler. Her yıl düzenlenen Gökyüzü ve Astronomi şenliğimizde, öğrencilerimiz yıl boyunca yaptıkları çalışmaları sunmalarının yanında, gökyüzü cisimleri ve Uzay ile ilgili farklı deneyimler yaşarlar.
Fen Bilimleri derslerinde; bilimin önemini kavramış, toplumsal ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayan ve katkıda bulunan, görev ve sorumluluk bilinci taşıyan, yetenekli, bilgili, deneyimli, nitelikli, bilim okur-yazarı bireyler yetiştirilmesi hedeflenir. Öğrencilere, günlük hayatlarında karşılaştıkları olayları, bilimsel yöntem basamaklarını kullanarak çözümleyebilecekleri aktif ders ortamları sunulur.
Öğrencilerimiz okullarımızın donanımlı fen laboratuvarlarında, Fen ve laboratuvar öğretmenlerimizle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalarla bilimsel düşüncenin temelini oluşturan gözlem, araştırma, inceleme ve deney yapma becerilerini kazanır. Laboratuvarların tümünde,sınıflarda olduğu gibi eğitim sürecini interaktif ve eğlenceli kılan akıllı tahtalar bulunur. Öğrenciler, teknolojik donanıma sahip sınıflarda, kablosuz internet erişimi ve tablet kullanımı ile derslere interaktif ve etkin biçimde katılır.
Fen Bilimleri Bölümü öğretmenleri tarafından hazırlanan İngilizce ünite kitapçıkları, IB-MYP kazanımları doğrultusunda bir yandan MEB müfredatını desteklerken diğer yandan da evrensel bağlamda fen eğitimi olanağı sunar. Kitapçıklar hazırlanırken “her öğrenci faklıdır” düşüncesi esas alınır, öğrencilerin kişisel öğrenme becerilerine hitap eden aktivitelere yer verilir ve “Farklılaştırılmış Eğitim” çalışmaları desteklenir.
Fen Bilimleri dersi hedefleri arasında fen okuryazarı bireyler yetiştirmek, fen bilimlerinin doğasını anlamak, fen bilimlerine ilişkin problemler çözme ve kararlar alma gibi üst düzey düşünme becerilerini geliştirmek amacımızdır. Fen eğitimi almış öğrencilerimizi uluslararası sınavlarda başarılı olmaları, bilim ve teknoloji içeren yaşam problemlerinde edindikleri bilgiyi sorgulayabilmeleri, çözüm üretici bir yaklaşım sergileyebilmeleri, bilgi ve becerileriyle donanmış şekilde yaşama hazırlayabilmek hedefimizdir.
Bilimsel projelerini geliştirmek için de okuldaki tüm donanımlardan yararlanan Eyüboğlu öğrencileri, ulusal ve uluslararası yarışmalarda okulu ve ülkemizi başarıyla temsil eder. Fen bilimleri eğitim programı kapsamında öğrenciler ‘Mad Scientists’, ‘Science Detectives’, ‘World Wild Fund (WWF)’, ‘GIN (Global Issues Network)’, ‘Science in Movies’, ‘Science Project Club’, ‘Bilim Dedektifleri’, ‘Film içinde Bilim’, WWF doğa öncüleri’, ‘GIN (Global Issues Network)’, ‘Fen proje’ gibi kulüplerde bilimin eğlenceli yönlerini keşfetme olanağı bulur.
Eyüboğlu Eğitim Kurumları’nın geleneksel etkinlikleri arasında yer alan Bilim Şenliği de Fen Bilimleri Bölümü tarafından gerçekleştirilir. Şenliğe, İstanbul’un birçok okulundan yüzlerce öğrenci katılır. Şenlikte öğrencilerin proje paylaşımlarına olanak sağlanır. Fen Bilimleri Bölümü tarafından ilk kez 2010 yılında düzenlenmeye başlanan Bilim Festivali’ne Hazırlık, İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencileri katılır. Festivalde öğrenciler birbirinden ilginç, renkli ve eğlenceli bilimsel deneyler gerçekleştirerek bilimin keyifli yönlerini keşfederler.
Sosyal Bilimler derslerimizde öğrencilerimiz 21. Yüzyılın çağdaş, Atatürk İlkeleri ve İnkılâplarını benimseyen, tarihini ve kültürünü kavramış, bilgiyi bilimsel yöntemlerle sosyal ve kültürel bağlam içinde düzenleyen, yorumlayan ve kullanan, demokrasinin temel değerlerini kavramış, insan haklarına saygılı, yaşadığı çevreye ve dünya sorunlarına duyarlı, sürdürülebilir kalkınmaya inanan, ulusal ve uluslararası değerler konusunda farkındalığı olan, bireysel farklılıklara saygılı, empati yeteneği gelişmiş, haklarını ve sorumluluklarını bilen, sorumluluk almaktan çekinmeyen, etkin katılımcı ve üretken bireyler olarak geleceğe hazırlanır.
Okullarımızda 5 ve 6. Sınıf seviyelerinde Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Ahlak ve Yurttaşlık Eğitimi dersleri, 7. Sınıf seviyelerinde Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler dersleri, 8. Sınıf seviyesinde TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler dersleri verilir.
Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı (IBMYP) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatı çerçevesinde uyguladığımız programlarımız ile öğrencilerimiz bireyleri, toplumları, çevreyi ve bu unsurları etkileyen olayları analitik ve eleştirel düşünme yöntemleriyle inceler; tarihi, coğrafi, sosyal, ekonomik ve kültürel bağlamda bilişsel becerilerine ve yaşlarına uygun çalışmalar yaparlar.
Bilgisayar ve tablet uygulamaları ile zenginleştirilen, araştırma, problem çözme ve analiz becerilerinin gelişimine yönelik, metin analizi, harita/görsel/grafik yorumlama, sunum yapma, tartışma, dramatizasyon, bireysel ve grup çalışmalarının yer aldığı programımız öğrencilerimizin araştıran, sorgulayan, gündemi takip eden, çok yönlü ve duyarlı bireyler olarak yetişmelerine olanak sağlar.
Öğrenmenin mekâna bağlı olmadığı yaklaşımdan hareketle öğrencilerimizin akademik gelişimlerini desteklemek, entelektüel birikimlerini artırmak, kültürel yaşama önem veren, farklı kültürleri tanıyan bireyler olmalarını sağlamak amacıyla, müfredatımızı destekleyici ulusal ve uluslararası çeşitli tarihi ve kültürel mekânlara geziler düzenlenerek, farklı öğrenme deneyimleri kazanmalarını sağlayacak fırsatlar yaratılır. Bursa, Edirne, Sakarya, Afyon, Samsun, Amasya, Ankara, Yunanistan, Makedonya, Bulgaristan, Almanya, İtalya, İspanya ve İsveç Kuzey Işıkları gibi gezilerimiz öğrencilerimizin derslerde öğrendikleri konuları yerinde, derinlemesine anlamalarına ve bu bölgelerin sosyo-kültürel özelliklerini tanımalarına fırsat sunar.
Öğrencilerimiz, bilgiyi teknoloji ile bütünleştiren proje çalışmaları ile her sene TÜBİTAK yarışmalarına katılırlar. Sosyal Bilimlerin bilimsel yöntem basamaklarını kullanarak problem çözme becerilerini geliştirme konusunda deneyim kazanırlar ve bilgiyi üreten bireyler olarak özgüven geliştirirler.
Beden Eğitimi ve Spor derslerinde, öğrencilerin gelişim özellikleri göz önüne alınarak etkinlikler aracılığı ile fiziksel gelişimlerini, hareket kapasitelerini en üst düzeye çıkarmak hedeflenir. Öğrencilerin “Yaşam Boyu Spor” ilkesinden hareketle, sporun insan yaşamının değişmez bir parçası olduğu gerçeğini görmeleri ve benimsemeleri sağlanır. Beden Eğitimi ve Spor derslerinde, öğrenciler farklı spor branşlarına (yüzme, atletizm, cimnastik, basketbol, golf, beyzbol, hentbol, dart, frizbi, voleybol, badminton gibi) ait oyun kurallarını teorik olarak öğrenirken uygulamalı olarak da gerçekleştirme fırsatı bulurlar. Ayrıca öğrencilerin MYP kapsamında, sorgulama, düşünme, iletişim kurma ve risk alma becerileri geliştirilir.
Bu becerileri geliştiriken;
- Fiziksel Gelişim, sağlık ve beslenme başlıkları altında, antrenman yöntemleri, antrenman ilkeleri, beslenme, yaşam tarzı, biyomekanik, egzersiz fizyolojisi, spor ve ilk yardım konuları işlenir.
- Estetik hareket başlığı altında, cimnastik, ip atlama, fitness, yoga veya dans branşları işlenir.
- Takım sporlarından, su topu, basketbol, voleybol, hentbol, futbol branşları işlenir.
- Bireysel sporlardan, eskrim, atletizm, yüzme, cimnastik, okçuluk, dart, frizbi, badminton branşları işlenir.
- Uluslararası sporlar ve aktiviteler kapsamında, golf, beyzbol, frizbi, okçuluk gibi branşlarla kültürler arası bilinç deneyimleri kazandırılır.
Ayrıca her yıl eğitim-öğretim yılının başında yetenek taramaları yapılır. Yetenek taramaları sonucunda öğrenciler yetenekleri doğrultusunda okul takımlarımıza ve Eyüboğlu Koleji Gençlik Spor Kulübü takımlarımıza dahil olurlar. Öğrenciler, okul ve Eyüboğlu Koleji Gençlik Spor Kulübü takımlarımızda, çeşitli spor branşlarında (eskrim, cimnastik, dans, okçuluk, satranç, basketbol, yüzme, hentbol, tenis, voleybol gibi.) lisanslı olarak görev yapan öğrenciler, İstanbul, Türkiye ve Dünya Şampiyonalarında başarıyla mücadele edebilmek için, uzman antrenörler denetiminde okul sonrası antrenmanlara kalır. Bunun yanı sıra öğrenciler akademik, sanat, spor kulüpleri arasından tercih ettikleri branşta kulüp çalışmalarına katılır. Kulüplerimizde kendilerini geliştiren ve yetenkli bulunan öğrencilerimiz okul ve kulüp takımlarımıza dahil edilerek okullararası ve kulüpler arası müsabakalarda okulumuzu temsil ederler.
Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatı (MEB) ve Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı (IBMYP) bakış açısıyla geliştirilen Görsel Sanatlar Programımız öğrencilerimizin gözlem yapan, araştıran, sanat ve tasarım konusunda bilgili, sanata saygılı, estetik duyarlılığı gelişmiş, kendilerini sanat yoluyla ifade edebilen gençler olarak yetişmelerini hedefler.
Öğrencilerimizin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda içerik, ürün ve öğrenme ortamının farklılaştırıldığı programımızda teknikler, sanatta yaratıcılık, kompozisyon, renk öğeleri, sanat akımları, sanatçılar ve sanat eseri inceleme çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca müfredat derslerinin dışında Seramik, Fotoğraf, Endüstiyel Tasarım, Karikatür gibi kulüp dersleri ile de kendilerini geliştirme fırsatları yaratılır.
Öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahip sanat atölyelerimizde gerçekleştirdiğimiz bir çok farklı malzeme ve tekniği uygulayabilecekleri resim, seramik, minyatür, rölyef, heykel ve dijital sanat çalışmaları ile öğrencilerimizin kendi sanatsal çalışmaları üzerinde dönüşümlü düşünmeleri, değerlendirme yapmaları, farklı bakış açıları kazanarak tamamen kendilerine ait fikirlerin ve düşüncelerin çalışmalarına yansıması hedeflenir. Çocuk hakları, engelli hakları, insan hakları, hayvan hakları, çevreye karşı duyarlılık ve EcoSchool gibi projelerle öğrencilerimizin Sanat ve Sosyal Sorumluluk arasındaki ilişkiyi keşfeder.
Sanat kompleksinde yer alan atölyelerimiz okul sonrası öğrencilerimizin kullanımına açıktır. Sanata karşı istekli ve yetenekli öğrencilerimiz ile okul sonrası çalışmalar yapılır. Yapılan bu çalışmalarda öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası yarışma ve projelere yönlendirilir. Ulusal ve uluslararası resim yarışmalarına katılan öğrencilerimiz her yıl önemli başarılara imza atarlar.
Okulumuzda düzenlenen ve artık gelenekselleşen “Okullararası Aktif Resim Yarışması” uygulanış tarzıyla Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahiptir. Kendilerine verilen konu çerçevesinde aynı anda resme başlanarak belirli bir zaman içerisinde resimlerin tamamlanması istenilen bu yarışmaya her yıl yüzlerce öğrenci katılır. Bu sayede başka okullardan gelen öğrencilerin Eyüboğlu çatısı altında sanata olan ilgilerini arttırmak ve yaptıkları çalışmaları birbirleri ile paylaşma fırsatı sağlanmaktadır.
Öğrencilerimizin derslerde ve kulüp çalışmalarında yaptığı resim, seramik, üç boyutlu ve dijital tasarımları online ve yüzyüze sergiler ile izleyiciyle buluşur, okullarımızda sürekli olarak sergilenir ve okul toplumuyla paylaşılır.
IB Middle Years Programme (IB MYP) - Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı kapsamındaki Tasarım dersi Sorgulama ve Analiz Etme, Fikir Geliştirme, Çözüm Üretme, Değerlendirme adımları ile tasarım odaklı düşünme becerilerini geliştiren bir öğrenme modelini esas alır. Bu öğrenme modeli, öğrencilere proje tabanlı çalışmalar yoluyla gerçek dünya problemlerine çözümler üretme ve yenilikçi ürünler geliştirme fırsatı tanır.
Tasarım çemberi döngüsü, mühendislikte kullanılan bir yaklaşımı temsil eder ve öğrencilere tasarım problemlerini çözerken sürecin sadece ileri doğru değil, aynı zamanda sürekli gelişime odaklı bir döngü olduğunu öğretir. Bu, öğrencilere problem çözme becerilerini geliştirirken aynı zamanda sürekli olarak iyileşme ve yenilik yapma yeteneği kazandırır. Sorgulamalar toplumsal problemlere, bilimsel ve teknolojik yeniliklere odaklanırken proje sürecinde öğrenciler grafik tasarımı, web sitesi tasarımı, programlama gibi bilgi teknolojisi okuryazarlığı becerilerini de geliştirerek program sonunda uzmanlaşmış olurlar.
Bilgi teknolojisi okuryazarlığı becerileri, öğrencilerin sadece akademik başarılarına değil, aynı zamanda gelecekteki yaşamlarında karşılaşacakları dünya ile güçlü bir iletişim kurmalarına da katkı sağlar. Bu beceriler, öğrencilerin bilgi teknolojisi alanındaki hızla değişen ortama uyum sağlamalarını ve yaratıcı çözümler üretmelerini destekler.
Teknoloji odaklı tasarım dersi, öğrencilere, yapay zeka, makine öğrenmesi, sanal gerçeklik uygulamaları gibi yenilikçi teknolojilerin entegrasyonunu vurgulayarak, bu teknolojilerin etkili bir şekilde kullanabilme becerilerini kazandırmayı hedefler. Böylece öğrenciler sadece bilgi teknolojisi okuryazarlığına sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda geleceğin teknolojik dünyasına da hazırlıklı olurlar.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müfredatı ve Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programı (IBMYP) bakış açısıyla geliştirilen Gösteri Sanatları Programımız, öğrencilerimizin, kişisel, bilişsel ve sosyal gelişimlerini desteklemeyi, müzik kültürlerini geliştirmeyi, istedikleri bir enstrümanı çalma becerisini kazanmalarını hedefler.
Öğrencilerimiz 5. Sınıftan itibaren Keman, Gitar, Perküsyon, Müzik Teknolojileri, Koro ve Nefesli Çalgılar gibi branş dersleri arasından bir tanesini seçerek bu alanda uzmanlaşma yolundaki ilk adımlarını atarlar. Eğitim süreci boyunca öğrencilerimiz seçtikleri müzik branşında sahne performansları, dinletiler, yıl sonu gösterileri, branş konserleri gibi etkinliklerle becerilerini pekiştirir, özgüven kazanırlar.
Müzik derslerimiz okullarımızdaki müzik atölyelerinde yapılmaktadır. Atölyelerimizde piyano, gitar, flüt, saksafon, obua, klarnet, arp, akordeon, suzafon, timpani, gong gibi müzik aletleri de bulunmakta böylelikle öğrencilerimiz enstrümanları fiziken görerek tanıyabilme ve keşfetme imkanı bulabilmektedir. Teknolojik olarak tüm donanıma sahip atölyelerimizde bilgisayar, projeksiyon ve akıllı tahtalarla derslerimiz işlenmekte, öğrencilerimizin ses kayıtları yapabilecekleri, müzik ve teknoloji arasındaki bağlantıyı deneyimleyebilecekleri müzik teknolojisi atölyelerimiz de bulunmaktadır.
Branş derslerimizin yanı sıra, öğrencilerimiz, String Ensamble, Cello, Middle School Band gibi müzik kulüplerinde yaptıkları çalışmaları sergileme imkanı bulmaktadırlar.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen, okulumuzdaki öğrenciler ve alanında uzman sanatçılardan oluşan jüri ile değerlendirilen Eyüboğlu Ses Yarışmamızda öğrencilerimiz performanslarını sunarken hem öz güvenlerini geliştirirler hem de sahne deneyimi kazanmış olurlar.
Müziğe ve sanata önem veren kurumumuzda ayrıca kültür gezilerine de yer vermektedir. 6. sınıf öğrencilerimiz dünyanın dört bir yanından 10 yaş ve üzeri çocuklar için ABD'nin Minnesota eyaletinin Saint Paul şehrinde düzenlenen altı hafta süren performans sanatları yaz kampı olan Songs Of Hope etkinliğine katılmaktadırlar. Bir sahne sanatları kampından daha fazlası olan Songs of Hope, katılımcılara birçok ülkeden müzik öğrenip sergileme şansı verirken diğer ülkelerden ve kültürlerden çocuklarla bir arada yaşama fırsatı sunmaktadır.
Değişim projesi kapsamında her yıl ortaokul seviyesindeki okul orkestramızla birlikte Amsterdam’a gidilmekte ve oradaki öğrenci orkestrasıyla birlikte müzik yaparak öğrencilerimiz hem kendi kültürümüzü tanıtma fırsatı bulmakta hem de oranın kültürüne dair yaşıtlarıyla birlikte deneyim kazanması sağlanmaktadır. Bu ziyaretin sonrasında ise gidilen okulun öğrencilerinin de ülkemizde okulumuz ve orkestramızda bulunan öğrencilerin aileleri tarafından misafir edilmektedir.
Ortaokuldan lise son sınıfa kadar öğrencilerin katıldığı Art Fest kültür etkinliğimizde ise öğrencilerimiz 2 hafta boyunca en az 10 ülke ve 15 şehri gezerken dünyanın en önemli müzik festivallerinde sahne alma şansı bulmakta ve kültürel anlamda da bir IB Okulu olarak ulusal ve uluslararası bakış açısını da edinmektedirler.