Öğretim programımız, Milli Eğitim Bakanlığı ile Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programının birbirine entegre edilmesiyle oluşturulan oyun yoluyla öğrenme temelli bir programdır. Öğretmenin rehber, öğrencinin ise aktif olduğu bir öğrenme ortamında düşünen, eleştirebilen, başkalarının düşüncelerine ve tecrübelerine saygılı, farklılıklara duyarlı, insanlık değerlerinin bilincinde, yerel ve küresel konularda bilgili, yaşam boyu öğrenmeyi hedefleyen uluslararası bireyler yetiştirmek programın ana hedefidir.
Anaokullarımızda uyguladığımız uluslararası bakalorya ilk yıllar programı doğrultusunda bir eğitim yılı boyunca disiplinler üstü temalar ile bağlantılı olarak farklı PYP sorgulama üniteleri ele alınmaktadır. Sorgulama üniteleri kapsamında etkinlikler Dil Etkinliği, Oyun, Hareket, Müzik, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmaları, Drama ve Sanat Etkinlikleri kapsamında Türkçe ve İngilizce olarak planlanır ve öğrencilerin bilişsel, duygusal-sosyal, dil, psiko-motor, estetik ve öz bakım alanlarında gelişimini destekleyecek kazanımları edinmeleri hedeflenir. Tüm bu etkinlikler sorgulamaya ve kavramsal öğrenmeye hizmet eder.
3-4 yaşlarda yarım gün İngilizce, yarım gün Türkçe, hazırlık gruplarımızda ise yoğun İngilizce programı olarak yürütülen program matematik, fen, sosyal, dil etkinliği, okuma yazmaya hazırlık, müzik-hareket, drama ve sanat çalışmaları ile zenginleştirilmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin ilgi ve yeteneklerini keşfettikleri fiziksel etkinlikler, görsel sanatlar, bilgi teknolojileri, dans, satranç, jimnastik, yoga, müzik, İngilizce drama, yüzme, halk oyunları gibi etkinlikler her yaş grubuna uygun olarak programımızda yer almaktadır. Uygulamalı dersler, alanında uzman öğretmenler tarafından gerçekleştirilir.
Dil etkinliklerinin amacı öğrencilerin ana dillerini en etkili şekilde kullanarak kendilerini ifade edebilmelerini sağlamaktır. Sunumlar, sınıf içi tartışmalar, göster anlat ve yaratıcı okuma etkinlikleri ile öğrencilerin dil ve iletişim becerileri gelişirken kendilerine olan güvenleri de artar.
Okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları öğrencilerin yaş dönem özelliklerine uygun olacak şekilde programlarına entegre edilmiştir. 3 yaşlarda sembolleri tanıma, ince motor kas becerilerini destekleyici ve görsel / işitsel dikkat çalışmalarına yer verilmektedir. 4 yaş itibariyle sesli harfler sezgisel öğrenme yoluyla öğrencilerle buluşturulur. Hazırlık seviyesinde ise tüm bunlara entegre ses çalışmaları yerini alır. Sınıf öğretmenleri alt becerileri desteklerken, ilkokul 4. Sınıflardan bir sınıf öğretmeni, haftada 1 ders saati olan ses dersi kapsamında, tüm sesleri tanıtır.
Drama etkinliklerinde temel hedef öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve aynı zamanda iş birliği içerisinde çalışmalarına fırsat vererek kendilerini ifade etmelerini sağlamaktır. Sosyal gelişim açısından çok faydalı olan drama etkinlikleriyle iletişim kurmakta zorluk çeken öğrencilerin zamanla kendilerini daha iyi ifade etmeye başladıkları ve özgüvenlerinin geliştiği gözlenmektedir.
Matematik etkinlileri öğrencilerin matematiğin günlük hayatla olan bağlantısını keşfetmelerini hedefler. Grafik okuma ve oluşturma, ritmik sayma çalışmaları, örüntü çalışmaları, rakamları, şekilleri tanıma, basit problemler çözme etkinlikleriyle öğrencilerin matematiksel kavramları algılamaları sağlanır. Öğrencinin bireysel farklılıklarına göre öğretmenler tarafından hazırlanan çalışma sayfaları ile çalışmalar zenginleştirilir.
Fen ve Doğa etkinlikleri, öğrencilerde merak uyandırmayı, yaşayarak öğrenmelerini ve bilime karşı ilgi duymalarını sağlar. Öğrencilerde bilimsel bakış açısını geliştirmek amacıyla her ünitede laboratuvar öğretmenleriyle yaşlarına uygun eğlenceli fen deneyleri yapılarak öğrencilerin gözlem yapma, gözlem sonuçlarını kayıt etme becerileri geliştirilir.
Serbest zaman etkinlikleri öğretmenler için öğrencilerin sınırsız hayal dünyalarına misafir oldukları ve onları en iyi şekilde gözlemledikleri zaman dilimleridir. Bu süreçte öğrencilerin arkadaşları ile olan iletişimleri, ilgi alanları gözlemlenerek öğrencileri hakkında daha çok bilgi sahibi olunur. Öğrenciler, öğretmenleri tarafından, ilgi alanlarını keşfetmek üzere sınıf içindeki farklı öğrenme merkezlerine yönlendirilirler.
Yabancı bir dil öğrenmede en doğru zamanın erken yaşlar olduğu inancı ile Eyüboğlu Anaokullarına özel olarak geliştirdiğimiz İngilizce programımız Türk ve yabancı öğretmenler tarafından verilmekte, öğrencilerimiz öğretmenleri ile doğal bir şekilde iletişim kurarak farklı bir kültür ve dil deneyimi edinmekte ve çift dilli olarak yetişmektedirler.
Program öğrencilerimizin; yeni bir dile ilgi duymalarını ve bu dilden zevk almalarını sağlamayı, dil becerilerini anlamlı öğrenme tecrübeleri ile geliştirmelerini, fen, matematik, sanat alanlarında bilişsel gelişimlerini, diğer derslerde edindiği becerileri İngilizce derslerinde de kullanabilmelerini destekler.
Programın ana hedefi öğrencilerin, dinleme-anlama ve konuşma becerilerini geliştirmek, phonix çalışmalarıyla okuma/yazmaya giriş yapmaktır. İngilizce müfredat PYP dil kazanımları, ve genel dil kazanımları doğrultusunda geliştirilmiştir Sınıf öğretmenlerimiz ve İngilizce öğretmenlerimiz ortak planlama yaparak programın felsefesi doğrultusunda sınıf etkinliklerini oluştururlar. Ana dilde yapılan çalışmaların İngilizce dersinde doğal bir şekilde devam etmesi öğrencilerin programı bir bütün olarak algılamalarına olanak tanırken, İngilizcenin de tıpkı anadilde olduğu gibi doğal bir şekilde gelişmesine fırsat yaratır. İngilizce programı öyküler, tekerlemeler, sanat aktiviteleri, oyunlar, drama ve gerçek yaşam bağlantılı aktivitelerle öğrencilerimize öğrenmeyi ilginç ve zevkli kılan öğrenme deneyimleri yaşatmaktadır.
Eyüboğlu Anaokullarında 3 ve 4 yaş yaşlar yarım gün, hazırlık gruplarında ise tam güne yakın yoğun İngilizce programı uygulanmaktadır.
Görsel sanatlar dersinde öğrenciler, gözlem yapmaya, araştırmaya, sanat yoluyla sorgulamaya, soru sormaya ve çevrelerini keşfetmeye teşvik edilir. Öğrencilerimizin farklı akımları, sanatçıları tanıyarak kültürel birikim edinmeleri, farklı sanat malzemeleri kullanarak duygu ve düşüncülerini özgürce ifade etmeleri, Görsel Sanatlara karşı ilgi duyan bireyler olarak yetişmeleri hedeflenmektedir. Uygulama çalışmaları, öğrencilerin yetenekleri ve öğrenme stillerine göre farklılaştırılır. Öğrencinin, kendi sanatsal çalışmaları üzerinde dönüşümlü düşünüp, değerlendirerek farklı bir bakış açısı kazanmaları sağlanır.
Yıl boyunca yapılan iki boyutlu, üç boyutlu farklı çalışmalar ile yarışmalara katılıp, sergiler hazırlanır.
Okul öncesi dönem müzik eğitimi, çocukların ruhsal, kültürel, zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlar. Müzik eğitimi, öğrencilerde ritim algısını geliştirirken onların keşfetme, yaratıcılık, farkındalık, kendine ve başkalarına karşı saygı, birlikte hareket edebilme, canlandırma, bağlantı kurma, kendini ifade edebilme gibi becerilerini de ön plana çıkartmaktadır. Derslerimizde yapılan orff ve ritim çalışmalarında ritim aletlerini yakından tanıyan öğrencilerimiz müzikal yaratıcılıklarını da geliştirirler. Ayrıca öğrencilerimiz temel müzik bilgisi alırken Türk ve yabancı besteciler, farklı kültürlere ait müzikler ve enstrümanları tanımak adına da çalışmalar yaparlar.
Yüzme dersleri öğrencilerin yaş gruplarına göre planlanır. Isınma hareketleri ile başlayan derslerin ilk hedefi öğrencilerin suya adaptasyonunu sağlamaktır. Derslerde nefes egzersizleri, suda durma ve ayak-kol koordinasyonunu geliştirici çalışmalar yapılır. Her çocuğun gelişimi yüzme öğretmeni tarafından takip edilerek ihtiyacı doğrultusunda etkinlikler planlanır.
Öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlanan fiziksel etkinlik ve beden eğitimi programı çeşitli etkinlikleri kapsar. Bireysel ve grup egzersizleri ile vücudunu tanıma, kendine güven, iletişim ve hareket becerilerini geliştiren çalışmalar gerçekleştirilir. Oyunlar aracılığıyla, temel motor becerilerin gelişimine yönelik egzersizler yapılır. Öğrencilerin “Yaşam Boyu Spor” ilkesinden hareket ederek sporun insan yaşamının değişmez bir parçası olduğu gerçeğini görmeleri ve benimsemeleri hedeflenir. Hazırlık sınıflarında beden eğitimi dersi üç haftada bir yüzme dersi olarak gerçekleştirilir.
3-4 yaş gruplarına sunulan yoga dersleri, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal olarak iyi olma hali yaratarak öğrencilerin bütünsel olarak sağlıklı gelişimlerine yardımcı olur. Yoga, çocuklara kendi iç dünyalarını keşfetmeyi öğretirken çevreleriyle uyum içinde yaşamaları için hayatları boyunca uygulayacakları olumlu değerleri öğrenmelerini de teşvik eder. Yoga derslerinde doğru nefes alma ve gevşeme teknikleri, doğru duruş, bedensel koordinasyon ve odaklanma çalışmaları yapılır.
4 yaş ve Hazırlık sınıflarında sunulan Satranç dersleri, öğrencilerin dikkat, düşünme ve odaklanma becerilerinin gelişiminin desteklenmesi açısından büyük önem taşır. Satranç, oyun içinde kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı da öğreterek çocuklara toplumsal temel kuralları hızlı kavramayı ve bu kurallarla birlikte yaşamayı da benimsetir.
Hazırlık sınıflarında sunulan Bilişim Teknolojileri dersi, öğrencilerimizi ilerideki yaşamlarına hazırlamak, amacıyla yürütülmektedir. Yapılan etkinliklerle öğrencilerin Bilişim teknolojilerinin günlük hayattaki kullanımını öğrenmeleri, teknolojiyi bilinçli ve etik bir şekilde kullanmaları, kodlama çalışmaları ile problem çözme ve analitik düşünme becerilerini geliştirmeleri, 3D tasarım ile kendi ürünlerini tasarlamaları hedeflenmektedir.